Vegetarian Lasagna

IMG_2478
VEGETARIAN LASAGNA À LA ALEXANDRA
I know I promised all my recipes would be in English, and I hereby promise I will translate this in English for those of you who don’t speak Dutch and would like to make. For now though, the recipe is in Dutch. The pictures are from a night I made individual portions, normally I would make a big oven dish full. Depending on how hungry you are this would feed 4-6 people. I like to pair it with some mixed green salad, some spring onion and a simple olive oil and balsamic vinegar mix. I hope you like my veggie lasagna!
INGREDIENTS
– verse lasagnavellen AH
– 1 bak ricotta (volgens mij 125 gr)
– 1 citroen (rasp)
– verse tijm (paar takjes, fijngehakt)
– verse oregano (paar takjes, fijngehakt)
– verse basilicum
– gedroogde tijm of oregano
– 1 of 2 rode paprika’s (lange plakken)
– 1 courgette (ik doe m 1x doormidden en dan lange plakken)
– 1 aubergine (zelfde als courgette)
– 1 blik cherry tomaten (tomaat uit blik, liever die van cherry tomaatjes, 99 cent bij Marqt. Anders pomodoro ook ok)
– 1 à 2 el tomatenpuree
– scheutje oude (beetje stroperige) balsamico azijn. als hele dunne scherpe, klein beetje honing erbij
– 1 teentje knoflook
– 1 sjalotje of rode uit
– olijfolie
– zeezout en zwarte peper
METHOD
– In een koekenpan fruit je je uitje en knoflook in wat olijfolie. Voeg als deze een tijdje hebben gesudderd op half hoog vuur het blik tomaten toe, de tomatenpurée, wat gedroogde tijm of oregano, zout en peper. Laat dit een tijdje op laag vuur pruttelen. In de tussentijd kan je de ricotta in een bak doen, doe daar het rasp van 1 citroen bij, zout en peper, sap van een halve citroen, fijngehakte tijm en oregano en behoorlijke scheut (minimaal twee el) olijfolie bij. Goed roeren en proeven. Ze opzij.
Nu kan je met staafmixer je tomatensaus mixen en daarna opzij zetten. In een grote koekenpan wat olie, en alle courgette, aubergine en paprika aanbakken met zout, peper en gedroogde tijm/oregano. Dit duurt wel even, want past meestal niet zo heel veel in. Moet wel echt lekker goed gebakken/gegrild zijn.
Als dit allemaal voorbereid is zorg je dat je een bak met losse basilicum blaadjes klaar hebt staan en verwarm je een grote pan met een klein laagje water. De lasagna vellen moeten passen. Als het water kookt gooi je de vellen per 2 oid erin, max 30 seconden en dan eruit plukken en op bordje leggen.
Neem een ovenschaal en dan is het bouwen. Ik begin meestal met beetje tomatensaus. Dan aubergine, lasagna vellen, ricotta, courgette, tomatensaus, lasagna vellen, paprika, courgette, lasagna vellen en dan een laag tomatensaus dik genoeg om alles goed te bedekken. Daar wat geraspte reggiano (parmezaan of pecorino beiden prima) overheen en zet de schaal zo’n 30-45 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden). Check na een half uurtje, als ie goudbruin is kan het eruit. Het verschilt erg per oven, maar omdat alles al goed gaar is, wordt het sowieso al lekker. Soms houd je wat ricotta over, dan is het lekker om die door de bovenste tomatensaus laag te mengen. Enjoy!